úterý 13. září 2011

Planeswalker Points - představení

Před pár dny, přesněji 6. září, přímo uprostřed spoiler sezóny Innistradu, ve světe MtG pořádně zahřmělo. Wizardi představili svůj nový koncept turnajového poměřování. Starý DCI rating nahrazují Planeswalker Points.

Planewalkers Points - o co jde?

PWpts jsou novým nástrojem pro archivaci a poměřování výsledků organizovaného hraní. Nahrazují starší DCI rating, který byl založen na ELO systému, známému například z šachů. V čem se systémy liší?
V ELO systému za výhru v zápase body získáváte, za prohru je ztrácíte. O kolik bodů jde je rozhodnuto výpočtem na základě vašeho aktuálního ratingu a ratingu vašeho soupeře. Pokud tedy porazíte někoho o mnoho lepšího, získáte více bodů. Stejně tak on více bodů prohrou ztrácí. Celý výsledek je ještě upraven koeficientem důležitosti turnaje (na lokálním turnaji může být zisk/ztráta bodů menší, než na Pro Tour).

V systému PWpts o body přijít nemůžete. Za každou výhru se vám připočtou přesně tři body, za remízu jeden. Za každou účast na turnaji získáte body za účast. Celý výsledek se nakonec ještě pronásobí koeficientem důležitosti turnaje.

Získané body = ((počet výher (bye) * 3) + (počet remíz) + (body za účast)) * koeficient důležitosti turnaje

Co jsou to ty koeficienty? Jak se počítají body za účast?

Jednoduše. Body za účast jsou závislé na počtu lidí na turnaji. Přehledně je shrnuje následující tabulka:

počet účastníkůbody za účast
8-151
16-312
32-633
64-1274
128-2555
256-5116
512-10237
1024-20478
2048+9
Multiplikátor důležitosti turnaje, kterým se celý bodový zisk nakonec vynásobí, je dán následujícími pravidly:
1x: Sanctioned Magic tournaments, Prerelease events, Launch Parties
2x: Game day events, WPN Premium Qualifiers
3x: Friday Night Magic, Grand Prix Trials, WPN Premium Tournaments
5x: Pro Tour Qualifiers, National Qualifiers
8x: Grand Prix, National Championships
12x: Pro Tour, World Championship

Na co mi Planeswalker Points vlastně jsou?

PWpts se načítají do několika množin. Lifetime Total, Competitive Total a FNM Total a Professional Total.

Lifetime Total

Body v Lifetime Total se nikdy nenulují, načítají se vám za celou vaši kariéru. Jsou dobré hlavně k honění ega (jsem šestnáctý nejdrsnější mág v této půlce města!) a k levelování (za Lifetime Total dostáváte úrovně, maximální je padesátá za padesát tisíc bodů). Lifetine Total je tedy k ničemu, ale hezky vypadá a s velmi strmým startem nabírání úrovní je faktorem motivace pro nováčky.

Competitive Total

Každý rok Wizardi rozdělili na tři soutěžní sezony a na začátku každé z nich se Competitive Total vynuluje. Na základě jeho hodnoty z minulé sezony získáváte BYE na GP (3 bye pro 300 nejlepších hráčů na světě, 2 bye pro top 2000, 1 bye pro top 15000) a jste zvání na PT (nejleších 100 hráčů světa podle následující tabulky). Všichni hráči z TOP100 mají navíc na všechny PT v sezoně od Wizardů proplacenou letenku.

Pozvánky na PT Nejlepších 10 ze Severní Ameriky
Nejlepších 10 z Evropy
Nejlepších 5 z Japonska
Nejlepších 5 z Asie + Pacifického regionu
Nejlepších 5 z Latinské Ameriky
+65 podle Competitive Total, kteří se nevešli do výše jmenovaných kritérií

FNM Total

Do této množiny se započítavají pouze body získané na turnajích FNM (Friday Night Magic). FNM Total se resetuje jednou ročně a podle výsledků se uspořádá FNM Championship (o kterém zatím není známo více informací).

Professional Total

S resetem jednou ročně se tento Total použije pro pozvání hráčů na Worlds. Do Totalu se sčítají pouze body získané na profesionálních turnajích, tj. GP, PT a Worlds.

A co to všechno znamená v praxi?

To se dozvíte v dalším článku... Zdroje:

Žádné komentáře:

Okomentovat