úterý 20. září 2011

Innistrad - o čem se mluví - bílá a modrá

Včera, tedy 19. září, skončila Innistrad spoiler sezona a to uveřejněním kompletního spoileru nové sady. Máme tak možnost prohlédnout si novou sadu přibližně pět dní před prereleasem. Úplnou obrazovou galerii karet najdete na oficiálním webu wizardů, magiccards.info ani gatherer sadu zatím bohužel nemají. Některé draftsimulátory už zareagovaly a tak si můžete zkoušet rozbalovat sealed decky a ťukat špatné picky nové sady pro zmatení hráčů po vás třeba na magicdraftsim.com

Co nového sada přináší?

Krom známých věcí jako jsou double-faced karty, planeswalkeři (pozor, ne double-sided, protože každá karta měla dvě strany, teprve nyní má ale dva ksichtíky!) a nepřátelské doublelandy (aj, to bude zase jednoduchá manová stabilizace - mrzí vás to aspoň stejně tak moc, jako mě?) jsou to hlavně perfektní arty karet. Styl celého setu jako hororově-gotický příběh je úchvatný a pro mě osobně to znamená skoupit spoustu karet, které si nikdy nezahraju, jen proto, že jsou prostě úžasné. A to jsem se ještě nezmínil o double-faced foilech...

Nejsou prostě krásné?

Aggro sada? Dost možná!

Co asi tak zahrát na jednomanovém slotu... se už dál ptát nemusíte. S Innistradem přichází možnosti, jaké tady již dlouho nebyly a (s trochou štěstí či pomocí) vyrovnají se, nebo možná i předčí, Wild Nacatla s fetchnutou double-landou v druhém kole. K tomu vás nebudou stát ani život.
Přeháním, samozřejmě, ale uznejte - splnit podmínky pro transformaci těchto kousků není nic přetěžkého:

Hrob

Že se bude v setu hodně pracovat s hrobem a vůbec se smrtí (flashback, morbid), se vědělo dlouho a řada hráčů to přijala s nadšením, že ale nevyjde žádný pořádný removal hrobu, se moc nečekalo. Na standardu zůstává univerzální Nihil Spellbomb jako odpověď na všechny hrobolezecké choutky vašich soupeřů, ale na bloku? Uvidíme.
Otázka do pranice: Bude černá spellbomba must-have v sideboardu každého balíčku, jako byl Relic of Progenitus v čase unearthů?

Kolem čeho se bude stavět

Každý set přinese karty, kolem kterých se hodně lidí pokusí postavit funkční balíček. Někdy jsou to slepé cesty (Furnace Celebration), někdy se po čase vytvoří konstrukce, která vyhrává turnaje (Birthing Pod, Pyromancers Ascension). Jaké jsou některé karty s potenciálem v Innistradu?

Bílá

Mentor of the Meek je něco, co archetypu WW koní už dlouho chybělo. Karta, která dovolí obnovit tlak po wratech nebo naopak přiloží do tlaku další potvůrku. Bílí koně trpí na vyházení ruky a nemohoucnost si smysluplně líznout, Mentor tuto nevýhodu částečně maže. Všimli jste si, že abilita triggeruje při příchodu bytosti na bojiště a ne při jejím castu/úspěšném castu? Taky cítíte ve vzducu tu synergii s rozjetým Hero of Bladehold nebo s bílou shrinou?
Další dvě karty v bílém výčtu jsou Stony Silence a Nevermore. Obě jsou kontrolní, obě jsou situační a obě jsou skvělé odpovědi na balíky, které mají jednu hlavní cestu, kterou vyhrát. A abych nezapomněl - obě vypínají Birthing Pod balíčky. Osobně mě hlavně zajímá, jak si povede Nevermore (hůře zranitelný, zato však pomalejší a jednobarevný Meddling Mage?), protože spolu s reprintem Oblivion Ringu v M12 bílá dostala tolik kontrolního materiálu, až to není hezké. Nebo je?

Modrá

Modrá přichází s tématem artifikálních zombie, sebeodemíláním, přesílenými superletci s drawbackem a s rérem, jehož cena v předprodeji atakuje třicetidolarovou hranici a už teď se o něm mluví jako o must-have a novém Tarmogoyfovi (nebo alespoň o nejdražším réru od Tarmoušových dob). Kdo si jako první sežene foilový japonský playset, má u mě tatranku. Dámy a pánové, prosím, seznamte se: Snapcaster "Tiago Chan" Mage

Nenápadným reprintem je uncommonová Curiosity. Myslíte, že se bude hrát? Oblíbená kombokarta má i na standardu nemálo nefér využití a to právě díky dnes již málo viděnému vypuštění slovíčka "combat" v textu karty.
Začnou lízací orgie?

.

Invisible Stalker je nenápadná (!) uncommon potvůrka, která přímo vybízí ke zneužití. Nejčasteji se něm spekuluje jako o substituentovi krákorky a ideálním nositeli mečů v Caw-Blade (Invisible-Blade archetyp?). Myslíte, že Neviditelňák udrží tento milovaný i proklínaný balíček v postrotačních vodách?
Oproti tomu se Laboratory Maniac netváří nenápadně ani náhodou, naopak, boří další dogma Magicu a ze situace, kterou všichni známe jako jasnou prohru, dělá výhru. Na první pohled pořád nicmoc využití, ale na druhý... hádejte, která karta způsobila skok ceny jedné nenápadné karty ze starého Mirrodinu - Levelera - z cca patnácti korun až někam ke stovce a panický záchvěv na novém Modern formátu?

Poslední modré karty, které se dostanou do tohoto přehledu, mají něco společného. Všechny nějakým způsobem způsobují plnění hrobu, nebo plný hrob potřebují ke svému fungování. Mindshrieker je létající prase, které si tuze rozumí s Ponderem a topdecknutým Blightsteel Colossusem. S dostatkem many je to zabiják sám o sobě a dokáže ošklivě kousat a plnit hrob od nějakého třetího kola.
S takto naplněným hrobem se dají dělat divy. Krom kouzlení spousty kouzel s flasbackem nebo přes Snapcaster Mage se dá jednoduše vyvolat Skaab Ruinator - ať z hrobu, nebo z ruky. To je letec s čisly, ktere se smějí Dismemberu do tváře a který s trochou štěstí umí přistát na stole v nějakém třetím či čtvrtém kole. A v Birthing Podu? Kdykoliv! Pozor na něj, ruinování nervů hráčů začíná za pár dní.
Jak dostat čtyři Skaab Ruinatory do hrobu spolu se spoustou krmení co nejjednodušeji? Zkuste třeba Mirror-Mad Phantasm, modrý létající krokodýl s abilitou, která je chvíli úsměvná a chvíli mrazivá. Design by Richard Garfield, jak jinak.

Příspěvek začíná být nečitelně dlouhý, takže si zbylé barvy, země a multicolored karty nechám na příště. Jsem velice zvědavý, jak bude set pracovat v reálu a jestli bude tak zábavný, jak se na první pohled jeví.

Žádné komentáře:

Okomentovat